Hoppa till sidans innehåll
Foto: Anna-Karin Landin, ÖP ÖP-fotning

Rapportering från elitlaget

06 NOV 2011 21:51
Östersunds cykelklubb´s elitverksamhetsansvarige Mikael Andersson har skrivit ihop några rader om säsongen som varit med de största tävlingarna i fokus.
Foto: Anna-Karin Landin, ÖP.
  • Skapad: 06 NOV 2011 21:51

Hej där alla.

 

Ni som läser detta så är det skrivits med min stil. Lite ironi och lite allmänt skoj.

Har sett på vårt forum att det frågas efter vad vårt elitlag hållit hus under säsongen.

Då ska jag som ansvarig för elit försöka lite kort berätta vad vi tagit oss för.

Målet har som alltid varit att efter våra resurser och vår kapacitet synas och placera oss så bra som möjligt. Inte sitta och vara en klungpolis utan satsa på att ”gå med” och visa att vi är ett lag att räkna med. Ingen kommer ihåg en fegis helt enkelt. Med denna inställning har vi kört så många elitrace som vi orkat. Då är det inte tävlingarna i sig som är det värsta utan för ett lag från Östersund så är det väldigt mycket bilresande.

Vi hade ju ett stort mål med säsongen och det var självklart Tour of Jämtland. Hemmabana och Sverige cup. Jag kommer till denna tävling senare.

 

Kommer nedan berätta lite om tävlingar vi kört(inte alla).

 

Vi började som vanligt med att köra i Östgötaloppet. Brukar bli enkelt ;-). Ben som inte suttit på landsvägshojen på ett halvår och dess utom alltid kantvind. Ja i år var det Sverige cup också.  Men vad var det jag sa. Ingen kommer ihåg en fegis. Vi var på plats.

Och det var väl just det vi var. På plats. För när starten gick stod vi kvar. Eller rättare sagt när första kantvinden kom blåste vi bort. Jag hängde väl med en liten vända till men fick ge mig till slut. Så då var det bara att ta bilen hem och bryta ihop och komma igen.

 

Nu var det dags för en av årets höjdpunkter. Hammarö 3-dagars. Vi kör självklart för David Ekholm. Han är en man för sammandraget på denna tävling.  Det avgörs nämligen nästan alltid på tempot. Och trots att vi alla har temporaketer är det väl bara David som kan få upp raketen i den hastighet som gör att man är med och tävlar på riktigt.

Men nu hände detta. David blev sjuk och kom inte till start. Vad gör vi? Ja inte mycket.

Vi yrade runt och trodde nog fortfarande att vi körde för David. Nä riktigt så dåligt var det inte men inte mycket bättre. Men vi fick lite mil i benen och närmare lite form.

 

Men vi behövde mer form. Eftersom jag bott i Belgien så viste jag var man ska åka om man vill tävla och det på riktigt. Jag, David, Gurra, Fredrik och Sigve drog ner.  Vi kände att vi behövde öva lite bilkörning så tog vi bil ner. Tar lite tid men kul é det. Gurra och Sigve ville inte ha så kul så de flög ner och anslöt till oss i Leuven.

Nu skulle det tävlas. Första starten. Ja om jag sa att starten gick och vi stod kvar så är jag snäll. Vi var statister. Körde vårt fulaste från start och hade inte en sportkeps att hänga på. David gjorde en heroisk insatts och bet sig fast i svansen på ”klungan” länge.

Men vid målgång satt vi alla och drack en god belgisk öl och var lite i chock.

Men kul som f-n hade vi. Vi körde tre tävlingar till och med olika resultat.

Bäst gick det på sista tävlingen. Då hade vi verkligen bestämt oss för att vara med. David var kanon stark och var med på mycket. På sista varvet tog jag fram David till spets och sa till honom att vara med. Så ska jag försöka offra den gamla mannen genom att vara med på en klungspurt om det blir det. Och med två km kvar så var det dithän det barkade. Jag hade ju sagt det så bara att hålla vad man lovar. Kände mig stark och gick in som åtta i sista kurvan. Då. Japp där satt den. En kille försöker gå på insidan. Och hopp å hej så ligger vi en femton pers i diket. Men detta öppnade för det som tagit det lite mer försiktigt. Fredrik var bakom och lyckades knipa våra första prispengar.  Så tvätta av sig med vattnet som var kvar i flaskan och in i bilen för en non-stop till Östersund.

Har ni läge någon gång och vill uppleva cykel. Åk till Belgien!!!

 

Nu stod Sm för dörren. Vi var nog nu alla i lite bättre form men hur långt skulle det räcka. David gjorde en riktigt bra insatts på tempot men det saknas lite för att nå pallen.  Men hans insatts är grym med tanke på hur lite cykel han kört mot de han tävlar mot.

PÅ linjet så blev det som vanligt. Vi sparar de starkaste och vi andra får vara med från start. Alla gjorde sitt jobb, Jag gick loss på första varvet. Men där slutade mitt jobb. Märkte direkt att jag hade riktigt dåliga ben. Fick släppa andra gången i Gesunda.

David och Fredrik var starkast för dagen och var riktigt nära att gå med täten när det hela avgjordes.

 

Då tänkte jag bara nämna en tävling till och det är Tour of Jämtland.

Här hade vi verkligen pressen på oss. Och samtidigt gällde det att se realistigt på uppgiften. Därför så sa vi innan start att vi har inga större ambitioner med att köra för sammandraget utan riktar in oss på spurt tröjan och på etapper. Här kan vi med lite tur, timing och styrka vara med. Med detta lyckades vi i det närmaste perfekt. Vi var verkligen med och satte färg på denna tävling. David fick fart på publiken redan inne i centrum på prologen. Tyvärr kom han på den retliga 4:e platsen med minsta tänkbara marginal. Sedan var det etapp ett. Jag hade tagit på mig ett tufft uppdrag. Gå loss innan första spurten och sikta på spurterna. Kan säga att det gick tack vara timing och inte styrka denna gång. Har Gurra att tacka som stötte innan och jag kunde sedan kontra lite fint. Lyckade ta första spurten men i nästa var jag tvåa. Detta resulterade i delad ledning i spurttävlingen. Men också en ett riktigt ras. Hade jag inte fått fantastisk hjälp av Davis S så hade jag nog fått parkera i Klövsjö.

Etapp två led jag från start. Men David E kastade loss denna dag. Och som han gjorde det. Tillsammans med Magnus Bäckstedt och Henke Åbom gasade de ifrån hela fältet. Var så när att de höll hela vägen. Även David tog poäng i spurttävlingen. Men jag tappade till en total tredje plats.  På denna etapp blev det lite krascher. Jag och Martin drabbades värst. Martin tvingade bryta och jag bröt två revben.  Men start på tredje skulle det bli. Genomförde jag bara loppet så fanns det stora chanser att jag skulle blir trea totalt i spurttävlingen. Men det kostade på. Fick släppa tidigt och det blev en lång dag i sadeln. Där framme gjorde Fredrik ett kanon lopp och var med och spurtade om det.

Efteråt kan man ju säga att det var kanske inte det smartaste man gjort. Hade jag brutit så hade vi fått tredjeplatsen i spurttävlingen ändå. David hade då tagit den platsen.

Men som man brukar säga. Har man liten hjälm får kroppen lida. Ha Ha

 

Det har givetvis hänt mycket mer under året. De som vill tillägga är välkomna att göra det. Vi ser ju lite olika på det här med cykel så kan va kul att någon annan sammanfattar från deras syn på det hela. Och speciellt ni som gjort något riktigt bra i år som jag glömt berätta. Har ju som sagt både liten hjälm och börjar bli gammal så har säkert glömt

någon.

 

Vi som kört elit under året är.

 

David Ekholm, Sigve Colbjornsen, Fredrik Kingstad, Gustaf Berglund, David Sundström

Martin Nilsson, Klas Kullman, Mikael Andersson

 

 

Ha det fint

Mikael Andersson, Elitansvarig ÖCK

Skribent: David Sundström

Postadress:
Östersunds CK - Cykel
Jonas Eriksson, Björkbackavägen 2A
83142 Östersund

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info