Här följer lite tips på vad som kan behövas för att få ut så mycket som möjligt av trainerpasset.
Trainer
Det är här vi sätter upp bakhjulet och får ett motstånd. Vi är flera som kör med Biltemas enkla modell. I lokalen spelar det inte så stor roll, men bor du i lägenhet med grannar som inte sympatiserar med surrljud så kan det vara värt att titta på de dyrare modellerna med elastogel och oljemotstånd. Men då kostar det lite mer.
Svettskydd för att skydda cykeln
Det finns nog inget som "fräter" mer på cykelkomponenter än svett! Skydda din pärla från oönskad korrossion.
ALTERNATIV: Handduk. Ja, så enkelt är det faktiskt. Varför man köper speciellt svettskydd är att den är mindre i vägen.
Cykelblock
Används för att höja upp framhjulet i samma höjd som bakhjulet på trainern. Annars blir lutningen ganska kraftig. Modellen ovan går att stapla på varandra.
ALTERNATIV: En tjock bok typ Fass eller Svea Rikes lag går också att stapla
Extra snabblås
På trainern blir det ganska stor belastning på snabblåset. Då kan det vara lönt att köpa ett speciellt snabblås för att inte slita på det svindyra och lätta man har på sommaren. På en trainer är det bara fråga om att hålla hjulet på plats, viktreducering är inte aktuellt här.
ALTERNATIV: Köp det billigaste, enklaste snabblåset som finns.
Under passet är det bra att ha med 2 vattenflaskor eftersom det går åt rejält med sådant för att svalka sig. Om ni inte har skaffat pulsklocka tidigare så är det ett bra tillfälle att börja med det under trainerpassen. Här får ni direkt kontroll av hur det arbete som läggs ned påverkar pulsen. Eftersom det inte finns varken vind eller backar som inverkar på passet så styr du själv helt hur hårt passet blir. Genom att kunna följa pulsen så är det lättare att styra passet.
Vad är då meningen med dessa trainerpass? Räcker det inte med att köra spinningpass?
Tanken med trainerpassen är att vi kan köra på vår egen utrustning som vi är van vid. Cykeln är inställd efter oss själv och det är samma cykel som vi kör med på sommaren. På så vis går vi inte för långt från våra naturliga cykelrörelser. Vi belastar musklerna på samma vis som på sommaren och övergången till utecykling på våren blir förhoppningsvis kortare.
När vi kör trainerpass kan vi dessutom relativt enkelt förlänga passet och köra långpass uppemot 2 timmar eller längre ifall vi vill. På så vis flyttar vi intensiteten från intervall till distanspass. Ett spinningpass har normalt karaktären av intervallpass. Dessutom kan det vara praktiskt svårt att förlänga spinningpasset till den längd som behövs för distanspass. Med andra ord så efterliknar trainerpasset mer ett naturligt utepass. Naturligtvis är inte ett trainerpass 100% överensstämmande med ett utepass, men det är bra mycket närmre än vad ett spinningpass kan erbjuda. Dessutom är det inte förbjudet att prata med varandra under trainerpasset!
Men varför ska vi cykla i en lokal? Räcker det inte att cykla hemma på kammaren?
Genom att cykla tillsammans i en lokal så har vi möjlighet att peppa varandra. Att köra trainer fyller en viktig social funktion eftersom vi under vinterhalvåret har möjlighet lära känna varandra bättre och behålla kontakten med cyklister. På så vis kan samarbetet under utecyklingen förbättras och underhållas. Är du ny på cykling så är det ett utmärkt tillfälle att knyta kontakter och fråga om hjälp eller tips, eller dela med dig av dina egna!