Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Referat från Hammarö 3-dagars och Vet-cup i Stockholm

30 APR 2012 10:03
Under helgen var 6 cyklister från Östersund CK i Skoghall utanför Karlstad för att tävla i Hammarö 3-dagars. På startlinjen stod Tore Johansson i juniorklassen och 5 st ÖCK:are i seniorklassen. Totalt gjorde hälften av ÖCK:s manskap tävlingspremiär på den nationella kalendern.
  • Uppdaterad: 10 FEB 2018 14:15

Hammarö 3-dagars är ett etapplopp med 4 etapper av olika karaktär: Prolog, tempolopp, GP-lopp och linjelopp.


Tävlingarna inleddes under fredag kväll med prolog. En kort bana på 3 km med individuell start. Svårigheten ligger i att hålla ett högt tempo genom hela loppet och hålla linjen och farten genom kurvorna. Kurvtagning visade sig bli ännu svårare efter ett moln av duggregn parkerat över Hammarö. Bäste ÖCK-cyklist blev Mikael Egmalm som slutade 26:a på etappen.

 

Under lördagen var det dubbeletapp med tempolopp på förmiddagen och GP-lopp på kvällen. Tore Johansson från ÖCK gjorde ett fint tempolopp i juniorklassen och plockade placeringar i totalställningen. I seniorklassen gjorde åter igen Mikael Egmalm det bästa loppet av Östersundscyklisterna på den 17 km långa tempobanan och slutade på en 28:e plats på etappen.


På lördagskvällen var det så dags för GP-lopp på en helt ny bana. Jämfört med den gamla banan innehöll den nya betydligt fler kurvor vilket gjorde den mer utslagsgivande och tekniskt krävande. Dessutom var det spurtvarv om bonussekunder vart annat varv. I juniorklassen var det Falköpingscyklisterna som drog upp farten. Med namn som Marcus Fåglum Karlsson och Ludwig Halleröd har Falköping några riktiga framtidsnamn i svensk landsvägscykling. Fåglum Karlsson bevisade detta genom att tvåla dit hela svenska eliten på prologen.

 

Åter till GP-loppet. Tore hängde med bra i början men fick svårt att följa när Falköpingscyklisterna drog upp farten. Han tog ändå ett fall framåt och slutade på en 18:e plats på etappen. I Seniorloppet var det ganska hög och jämn fart men med en så pass stor klunga (97 startande), blir det mycket viktigt att ligga långt upp i klungan för att inte drabbas av den dragspelseffekt som varje kurva för med sig. På slutet var det Fredrik Kingstad som positionerade sig bäst inför spurten och slutade på en 9:e plats på etappen.


Söndag på Hammarö betyder linjelopp. För många, landsvägscyklingens signum. Banan på Hammarö mäter 17,5 km och den skulle köras 6 varv, så totalt 105 km. Juniorklassen var först ut och Tore har verkligen lyft sig från första till sista etapp under helgen. Det bevisade han genom att spurta in på en 16:e plats på linjeloppet och han landade till slut på en 18:e plats i totalställningen. I seniorklassen var ÖCK-cyklisterna aktiva och försökte komma loss i utbrytningar under hela loppet. Trots många försök att komma loss var det ingen utbrytning som blev särskilt långlivad. Tävlingen slutade med klungspurt där Hans Lundkvist blev bäste Östersundare på en 18:e plats.

 

Resultat Hammarö 3-dagars

 

Veterancup i Stockholm

Under helgens veterancup-tävlingar i Stockholm slutade Sigve Colbjörnsen 5:a i H30 på Hofvettempot och Crister Höglin slutade 7:a i H55. Christer tävlade också i SMACK-tempot där han slutade på en 8:e plats.

 

Resultat Hofvettempot

Resultat SMACK-tempot

Skribent: David Sundström

Postadress:
Östersunds CK - Cykel
Jonas Eriksson, Björkbackavägen 2A
83142 Östersund

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info